Çevresel ayak izimizi azaltabilmek, gezegenimizi ve doğal kaynaklarını koruyabilmek için ara vermeksizin yeni gelişmeleri, yeni uygulamaları, özgün metotları katı standartlar uygulayarak kullanıyoruz.
Güncel tarihli HIGG INDEX FEM kriterlerine göre çevre skorumuz 3.taraf akredite kuruluş tarafından doğrulanarak %77,8’e yükselmiş oldu. Aldığımız aksiyonlarla %37,02 olan dünya ortalamasının da %64,69 olan Türkiye ortalamasının da üstüne çıkmış bulunuyoruz.
İplik seçimini özenle yapıyor, tedarikçilerimizi aynı hassasiyet ve sorumlulukla belirliyoruz. Dokumadan, baskıdan boya süreçlerine üretimin her aşamasında çevre dostu bir anlayışla hareket ediyoruz. Risk temelli düşünmeyi odağına almış bir şirket olarak çevresel risk ve fırsatlarımızı biliyor, gerekli aksiyonları tanımlıyor, Çevre ve Enerji Komitemiz ile birlikte takibini sağlıyoruz. Çevre farkındalığını sağlamak üzere şirket içi eğitimler düzenlemekle kalmıyor, bu doğrultuda çalışanlarımızı teşvik edecek çevre kampanyaları düzenliyoruz.
AYAK İZİMİZİ AZALTIYORUZ
5 yıllık temiz üretim planı doğrultusunda şirketimizin kısa ve uzun dönem içerisindeki çevre ve enerji projelerini takip ediyoruz.
Enerji Yönetimi
Çevre ve insana duyarlı bir şirket olma hedefiyle üretim ve sistem entegrasyonu alanlarında faaliyet gösteren şirketimiz, tesisinde ve faaliyetlerinde doğal kaynakları korumak, emisyonu ve iklim değişikliği etkilerini azaltmak için enerjiyi verimli kullanmayı hedeflemektedir.
2021 yılında dahil olduğumuz “ Karbon ayak izi “ projesi sayesinde 2019 baz yılını referans alarak sonraki yıllar için 5 ve 10 yıllık enerji azaltım senaryolarımızı Science Based Targets‘a göre oluşturmaya başladık. ISO 14064-1:2018 Sera Gazı Emisyonları ve Giderilmesi Miktarının Belirlenmesi ve Raporlanması standardı uyumlu olarak hesaplanan karbon ayak izi raporumuzu hazırladık.
Elektrik tüketimlerimizin %100 ‘ünü yenilenebilir yeşil enerjiden karşılıyor ve bunu I-REC sertifikası ile belgelendiriyoruz. Bu sayede Kapsam 2 Emisyonlarımızı sıfırlamış oluyoruz.
Su Yönetimi
Suyu “yeni elmas” olarak tanımlıyor ve su azaltım çalışmalarına oldukça önem veriyoruz, Bu sebeple 5 Yıllık Temiz Üretim Planımız doğrultusunda su azaltım çalışmalarına devam ediyor verimlilik projelerimizi stratrejik iş planlarına dahil ediyoruz.
fillsens® proseslerinde yaptığımız iyileştirme çalışmalarıyla fillsens® üretimi için harcadığımız sudan %34 kazanım sağladık. Bu yılda 9.000 m3 daha az su harcıyoruz demektir. Bu miktar sayesinde toplam su tüketimimizden %10 tasarruf sağlamış olduk.
Kimyasal Yönetimi
Kalitelerimiz Kimyasal Yönetimi prosedürümüz doğrultusunda ulusal ve AB Yönetmeliklerine ve iş ortaklarımızın yasaklı ve/veya kısıtlanmış kimyasallarla ilgili diğer gerekliliklerini sağlayacak koşullarda üretilir.
fillsens® prosesleriyle, mekanik işlemler proseslerinde yapılan iyileştirme çalışmalarıyla %50 daha az kimyasal kullanımını başarıyla sağladık.
2019 yılında üyesi olduğumuz ZDHC GATEWAY (Zero Discharge of Hazardous Chemicals) platformunda üretimde kullanılması yasaklı kimyasallar listesine uyum oranımız %100 dür.
Atık Yönetimi
Sıfır Atık Yönetimi Modelimiz sayesinde 2021 yılında;
6.982 kg sera gazı salınımını önledik;
200.121 kwh enerji tasarrufu sağladık;
639 adet ağacın kesilmesini önledik.
Fire Azaltım Projesi
Dokuma makinelerine uyguladığımız inovasyonla verdiğimiz iplik firesini en az %25 azalttık. Ağırlıklı olarak selülozik iplik kullanıcısı olduğumuzdan, çöpe giden firemizi azalttığımız miktarda yeryüzündeki ağaç varlığına katkıda bulunacağımızı biliyoruz.
Gaz/Koku Emisyonu Azaltımı
VOC değerlerimiz 1. 2. ve 3. sınıf organik buhar ve gazlar için sırasıyla 20 mg/Nm3, 100mg/Nm3 ve 150 mg/Nm3 olan yasal sınır değerlerin de altına çekilerek hepsi için 0,0001 mg/Nm3 değerlerine ulaşılmıştır.
TAVİZSİZ STANDARTLAR UYGULUYORUZ
Sorumluluk Sahibi Tedarikçilerle Çalışıyoruz.
Tedarikçilerimizi sadece ürün kalitesi, uygun fiyatları için değil, aynı zamanda sosyal, etik ve çevresel ilkelere uygunluklarına ve şeffaflıklarına göre seçeriz. Hedefimiz %100 sürdürülebilir hammaddeler ile üretim yapmaktır. Amacımız süreç içerisinde ilerleyerek, hammadde kaynaklarımızı %100 izlenebilir kılmaktır. Rayon ipliklerin yaklaşık %90’ı CanopyStyle doğrulama denetimini tamamlamış tedarikçilerden gelirken, %95’i FSC® belgeli ipliklerden oluşur. Hammadde alımımızı yaparken GOTS, GRS, OCS, RCS, RWS, BCI, European Flax, Master of Linen sertifikalarına sahip üreticilerle; Tencel ®, Eastman Naia®, ECOVERO®, Q-NOVA®, ENKA ® ve fillsens ® markalarının tedarikçileriyle çalışırız. Tüm bu çabalarımız, kumaşlarımızın yaşam döngüsü doğrultusunda ekosisteme yeniden girebilir nitelikte olmasını temin etmek içindir.
Çevresel ve Sosyal Performansımızı Güncel Portallarda Şeffaflıkla Paylaşıyoruz.
HIGG INDEX (Sustainable Apparel Coalition)-Çevresel ve sosyal performansımız 2015 yılından bu yana “Higg Index” platformunda izlenebilmektedir. Higg Endeksi, markaların sürdürülebilirlik yolculuğunun her aşamasını takip etmek, standart tedarik zinciri sürdürülebilirlik değerlendirmesini yapmak, şirketlerin sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik performansını ölçmek için olanak sağlayan öncü bir platformdur.
Amfori BSCI(Business Social Compliance Initiative)- 2021 yılında dahil olduğumuz BSCI (Business Social Compliance Initiative) sosyal uygunluk platformunda 13 performans alanının 11 inde A skoru aldığımızı genel skorumuzun da C olduğunu paylaşmak isteriz.
ICS (Initiative for Complience and Sustainability)- Uyumluluk ve Sürdürülebilirlik Girişimi): ICS denetimleri üye şirketler tarafından talep edilir ve yönetilir. Çevre ve Sosyal uyum performansımız ICS üyesi markalar tarafından takip edilmektedir. Güncel çevre skorumuz 88 B, güncel sosyal uyum skorumuz 84 E olarak skorlanmıştır.
ZDHC GATEWAY (The Zero Discharge of Hazardous Chemicals)-Sıfır tehlikeli atık projesi kapsamında 2018 yılında ZDHC platformuna dâhil olduk. ZDHC Gateway, test yapma yetkisi ZDHC tarafından onaylanmış bir laboratuvar tarafından atık su yönetiminin ZDHC Atık Su Kılavuzlarına uygun olarak yapılıp yapılamadığının doğrulandığı, atık su ve çamur test verilerinin paylaşıldığı küresel bir çevrimiçi platformdur. (ZDHC AID: A743HN90)
IPE (The Institute of Public & Environmental Affairs)-IPE, Çin merkezli, kâr amacı gütmeyen bir çevresel araştırma kuruluşudur. Yılmazipek olarak, IPE platformunda ZDHC iş birliği içerisinde atık su değerlerini şeffaflıkla paylaşarak 2019 yılından beri çevresel bilgi veri tabanına katkı sağlamaktayız.
BVE3 (Environmental Emission Evaluator)-2019’dan beri kimyasal yönetimimizi sağladığımız ve doğrulamasını yaptığımız bu platforma aylık kimyasal tüketimlerimizi girerek, çevreye duyarlı kimyasal ve boyarmadde kullanımını önemsiyoruz. Uygun olmayan kimyasal ve boyarmaddeler için düzeltici faaliyet aksiyonlarımızı aylık raporlarda belirtiyor ve aksiyonların gerçekleşmesini sağlıyoruz. Güncel kimyasal uyum oranı skorumuz %100’dür.
BCI (The Better Cotton Initiative)-2017 yılından bu yana BCI'ın parçasıyız ve kâr amacı gütmeyen sürdürülebilir pamuk üretimi için izlenebilirlik sağlamaktayız. Yılmazipek, BCI’ın daha iyi pamuk üretme, adil tarım koşulları sağlama ile pamuk üreticileri ve çevre için daha sürdürülebilir bir ortam yaratma vizyonunu paylaşmaktadır.
STEP PERFORMANCE DATA: Çevre ve sosyal performansımızı raporladığımız marka özelinde bir platform olup, 3.taraf denetim kuruluşları tarafından verilerimiz her çeyrek dönem için doğrulanmaktadır.
EXTRANET: Şeffaflık ilkemiz doğrultusunda çalıştığımız tedarikçilerimizin çevresel ve sosyal performanslarını yansıttığımız, marka özelinde tedarik zinciri izlenebilirliği sağladığımız platformumuzdur.